fredag 9 maj 2008
a do it yourself playstation 2 kit
Upplagd av Juan da Cruz kl. 01:53 0 kommentarer
onsdag 7 maj 2008
Om små stjärnor på fotbollströjan.
Det är i Italien, Brasilien och Argentina som trenden att ha små insydda stjärnmärken ovanför emblemet började. Dessa märken betyder hur många titlar man har vunnit genom åren, det finns oskrivna regler som gäller detta och man följer dem noga.
Man har detta i klubb - och landslagsammanhang men det är många landslag och klubbar i världen som inte följer detta system.
De landslag som har blivit världsmästare av FIFA arrangerad världsmästerkap i fotboll låter ha en stjärna insytt i fotbollströjan året efter de har blivit mästare eller strax därefter.
Brasilien 5 stjärnor
Italien 4 stjärnor
Tyskland 3 stjärnor
Argentina 2 stjärnor
Uruguay 2 stjärnor, Uruguay har rätt att bära stjärnor men man har valt att inte ha dessa insydda i landslagströjan ännu.
England 1 stjärna
Frankrike 1 stjärna
Observera att systemet enbart gäller vid vinst i FIFA World Cup och inte vid EM i fotboll arrangerad av UEFA eller Sydamerikanska cupen för landslag arrangerad av CONMEBOL.
I klubbsammanhang var Italien först i Europa att införa systemet och det är bara Juventus, Inter och AC Milan som har stjärnor eftersom det är de lag i Italien som har vunnit flest Seria A titlar. För att få rättigheten att bära stjärna måste man har vunnit över 10 Serie A titlar som är det högsta divisionen i Italien. Serie A mästaren bär säsongen därefter Lo Scudetto, en emblem med den italienska trikoloren.
Juventus 2 stjärnor över 20 Serie A titlar
Inter 1 stjärna över 10 Serie A titlar
AC Milan 1 stjärna över 10 Serie A titlar
Om Inter vinner Serie A säsongen 07 / 08 blir man likvärdig med AC Milan i antalet vunna ligatitlar. Det kommer ta lång tid att passera Juventus i antalet Serie A titlar men Inter har chansen att passera AC Milan om man får till en supertrupp medan AC Milan inte spelar som de ska.
I Sverige är det bara Malmö FF, IFK Göteborg, AIK och Djurgården som har en stjärna var.
tisdag 6 maj 2008
Om Cala Ratjada och Capdepera, Mallorca
Detta inlägg är till alla som gillar att gå på klubb och det spanska ”Way of life” Om någon har vägarna förbi Nordöstligaste Mallorca finns Ayuntamiento de Capdepera. Kommunen består av Cala Mesquida, en vik, där Viva Cala Mesquida är beläggen, den gamla staden Capdepera med en medeltida borg och stadshuset där det lokala styret finns samt hamnstaden Cala Rajada på kastilianska eller Cala Ratjada på mallorquin.
Cala Rajada är den största orten i Capdepera och har fina stränder som Son Moll, Cala Gat, Cala Lliteres och Cala Agulla. Eftersom orten har dessa stränder finns det av naturliga orsaker hotell, caféer, restauranger, resebyråer, nattklubbar, barer och ett nattliv därefter. Under sommarsäsongen ökar befolkningen i orten eftersom många som jobbar inom turismnäringen kommer från övriga Spanien eller utomlands.
Här kommer en lista av mina favoritställen i Cala Rajada som inte är rangordnad men med en kort beskrivning vad för ställe det är.
Bar Olas: Här kan man softa under dagarna eller nätterna med en kall öl eller smutta på en Dry Martini samt titta på alla människor som passerar hamnpromenaden. Inredningen är från 70 – talet och går i nautiskt tema. Efter sommarsäsongen 2006 har baren bytt ägare och blivit Café Sinai.
Coco´s Pool bar: En mycket populär cocktailbar bland unga lokalinvånare och bland unga vuxna tyskar. Musiken som spelas är blandat och ibland blir det allsång när det spelas Oasis och Guns ”n” Roses. Det enda av värde när det gäller inredningen är gröna växter, artificiell vattenkaskad och ett stort upplyst njurformad simbassäng. Coco´s Pool bar är också baren där medlemmar ur Viva Entertainment Crew och livräddare i närbelägna Viva Cala Mesquida Resort träffas för att förfesta. De kommer hit vid kvart över ett på morgonen för att sedan dra vidare till andra barer.
Castros: Baren som har en staty föreställande Fidel Castro inriktar sig helt och hållet åt sydamerikanska rytmer. Om man har tröttnat på nordeuropéer kan man umgås här med lokalinvånare, personal från ortens många hotell och spanska turister. Här är det garanterat fullt ös vid veckoslutet om man kan dansa salsa, merengue och liknande rytmer men man behöver inte vara proffs.
Angels: Mitt favoritbar i Cala Rajada med två våningar och en takterrass har en så trendigt, avslappnande och lyxig inredning att det kan konkurrera med liknande barer i Tribeca, Soho, Roppongi eller Stureplan men ändå känns stämningen väldigt familjärt och spanskt trots att klientelet består av en brokig samling av vackert innefolk, medvetna nordeuropéer som önskar att de bodde i spanska storstäder eller i Italien. Några av dessa har dessutom varit i Ibiza och klagar över att klubbarna där blivit för kommersiella, andra är likgiltiga och är i partyhumör.
Resident DJ José G tillsammans med ett fan.
I bakgrunden till höger poserar ägarinnans pojkvän framför köksluckan.
All pictures from Angels is url´s from www.bolero-angels.com
Angels är också samlingsplatsen för aspirerande dj´s som gillar att spela house och trance och man blir snabb polare med resident dj:n José G. Han arrangerar klubbkvällar med utländska dj´s som ännu inte haft det kommersiella framgången samt har en skivetikett vid namn Angels & Sound.
Physical: Slutpunkten för många nattfirare under 35 år. De som är 40 + är vid andra sidan gatan vid Bolero istället. Physical är vid veckoslutet en plats som lämnar ingen oberörd eftersomdet är lång kö, mörkt, köttmarknad, lättklätt, go go girls, krossade ölflaskor, djupa tribala houserytmer och happenings.Upplagd av Juan da Cruz kl. 21:32 0 kommentarer
Etiketter: capdepera, mallorca, medelhavet, nattliv, spanien
UEFA rankingsystem för moderna fotbollsarenor
|
Upplagd av Juan da Cruz kl. 20:11 0 kommentarer
Svensk elitfotboll vs Europa
Vintern slår till hårt mot svensk fotboll och man har inte ekonomi nog att bygga arenor med rörliga tak som finns i Amsterdam, Sapporo, Cardiff med mera. Om man jämkade allsvenskan med resten av Europa skulle svensk fotboll må väldigt bra både sportligt och ekonomisk.
Sedan är det fråga om inställning om man vill behålla amatörismen eller bli marknadsanpassat och detta lider många svenska klubbar av eftersom man har valt en lagomlinje. Bort med det och satsa fullt ut. Mer pengar, talangutveckling, fotbollskolor, moderna arenor som har möjlighet att ha evenemang, företagsmöten, kongress samt servicefaciliteter. Dessutom ska lagen som vill ut i Europa äga sina fotbollsarenor och inte hyra av kommunen eller fritidsförvaltningen. Tala om att kasta pengar i sjön när man kan håva in pengar på kommersiella kringarrangemang som man kan investera i breddare trupp och ha flera spelare av klass som vågar utmana europeiska fotbollslag.
Trenden att köpa spelare från Brasilien som många allsvenska klubbar gör är bara helt fel. Många av dessa spelare drömmer om att bli stjärnor men är inte stjärnor i Brasilien. Stjärnspelare som Pato, Kaka, Ronaldinho går direkt till Italien, Spanien och England inte via Sverige. Hellre utveckla unga talanger som håller i längden och som sedan blir betydande i sina klubblag.
Sveriges klubbranking i Uefa är mycket låg och detta gör att svenska lag som IFK Göteborg, Helsingborg eller Malmö FF måste kvalspela mot irländska och östeuropeiska lag i flera omgångar för att nå huvudturneringen Champions League. Resultatet blir att inga svenska lag finns i Champions League. För att vinna denna turnering måste man delta i Champions League varje säsong inte vart tionde år. De stora länderna har fyra lag direkt i huvudturneringen samt två eller tre lag i Uefacupen. Detta tycker jag är en stor hinder som svenska lag måste ta sig över. Om flera svenska lag lyckas i en av Uefa arrangerad cupturnering dessto högre ranking i Uefa och dessto större chans att Sverige slipper kvala och får fler lag i huvudturneringen.
En idé är att minska antalet allsvenska klubbar så de har chansen att delta i Champions League varje säsong. Idag är det för många klubbar som tar poäng av varandra och man får inte fram ett svensk mästarlag som kan mäta sig med PSV Eindhoven, Inter, Man Utd, Real Madrid eller Olympique Marseille.
Upplagd av Juan da Cruz kl. 15:33 0 kommentarer
Etiketter: champions league, fotboll, ranking, sverige, uefa
Real Madrid - Spanska ligamästare 07 / 08
Real Madrid har under helgen vunnit Liga de Fútbol Profesional (LPF) för 31:a gången.
Man har vunnit säsongen 07/08 med att vinna mest matcher på bortaplan, släppt in minst mål och gjort mest mål både hemma i Santiago Bernabéu stadion och på bortaplan. Dessutom har man haft ett trupp som inte stördes av interna bråk såsom FC Barcelona har lidit av hela säsongen.
Raúl González Blanco, född 1977,har gjort mer än 200 mål för Real Madrid och är den forward som har gjort flest mål i Liga och Uefa Champions League sammanhang.
Santiago Bernabéu stadion vid avenyn La Castellana är av UEFA tilldelat fem stjärnor arena och är ett sätt att klassificera de europeiska fotbollsarenorna efter vilka evenemang de klarar att arrangera.
Mer att läsa om arenaranking finns i: http://sv.wikipedia.org/wiki/UEFA:s_arenaranking
Upplagd av Juan da Cruz kl. 01:57 0 kommentarer
Etiketter: kategori, madrid, real, santiagobernabéu, uefa
Jacob Dahlgren - En konstnär i tiden.
Medan jag surfade på http://hydeordie.tumblr.com/ tittade jag på en bild av en installation gjord av den svenske konstnären Jacob Dahlberg. Han föddes i Stockholm 1970 och studerade vid Grafikskolan och Kungliga Konsthögskolan, båda i Stockholm. Hans karriär är imponerande och kommer att bli en internationell erkänd konstnär av betydelse. Det finns tecken på att han kommer att slå igenom när man ser hans konstverk.
För den som vill veta mer så har Jacob en egen hemsida http://jacobdahlgren.com/
http://www.tumblr.com är en sida där man kan mikroblogga texter, bilder samt video men är också en så kallad feed aggregator.
Upplagd av Juan da Cruz kl. 00:40 0 kommentarer
Etiketter: aggregator, blogging, feed, konst, kungliga, mikro, stockholm, tumblr
måndag 5 maj 2008
Qiu Xiaolong
Med böcker som En röd hjältinnas död och När rött blir svart har den i Shanghai födde författaren men i USA verksam Qiu Xiaolong etablerat sig som en förnyare av kriminalgenren.
Marie Peterson i Dagens Nyheter skriver:
"(En röd hjältinnas död) var det mest orginella man kan finna inom kriminalgenren och precis samma sak kan sägas om fortsättningen"
Kerstin Johansson i Helsinborgs Dagblad skriver:
"En samhällskritisk deckare som är skriven med både humor och värme. Jag beundrar Qiu Xiaolongs förmåga att med väl valda detaljer förmedla atmosfären i såvälhyreshuset som de andra miljöer han skildrar, så att det känns som om det han beskriver är autentiskt vardagsliv".
Upplagd av Juan da Cruz kl. 17:53 0 kommentarer
Etiketter: böcker, författare, kina, kommisarie, poesi, roman, shanghai
söndag 4 maj 2008
Jean Michel Basquiat
Jean-Michel Basquiat är titeln i en film som handlar om konstnären med samma namn. I rollerna hittar vi Courtney Love, Gary Oldman, David Bowie, Claire Forlani, Dennis Hopper med flera.
Basquiat med sitt Afrokaribiska bakgrund var en ny sorts konstnär som blev omtalad i New Yorks innekretsar och förde sig i samma konstnärkretsar som Andy Warhol . Han levde och lät sig inspireras av en urban miljö med rötter i Västindien och Afrika.
Tyvärr dog han av ett överdos innan han hann slå igenom hos den kommersiella bredare amerikanska medelklassen. Om han hade slutat att ta droger och koncentrerat på konsten trots många som försökte tjäna pengar på hans talang kunde Basquiat till och med bli större än Andy Warhol självt.
fredag 25 januari 2008
Baskien - Ett område med många ansikten.
Baskien – Ett område med många ansikte
Genom sitt isolerade läge i Nordöstra Spanien har iberiska och keltiska stammar skyddat sig mot en allt tilltagande kulturpåverkan från Medelhavets stora civilisationer i den iberiska halvön. Romare och Morer har inte riktigt kunnat tränga in de områden som idag är Baskien varken militärt, språkligt eller kulturellt. De kristna frankerna, stormakt i Västeuropa under 700-talet fick också erfara Baskiens isolerade läge och naturliga skydd. Legenden om Roland som hade sitt ursprung i slaget vid Roncesvalles år 778, ett naturligt pass i Pyrenéerna, där militär logik sattes ur spel då medeltida armé på tusen man inte har samma rörelsefrihet som en grupp på tjugo män som kan spridda ut sig för att överleva.
Under 1800-talet och i början av förra seklet flyttade många basker utomlands för att arbeta och få ett bättre liv. Spanien var vid den här tiden fattigt och man hade lidit många krig. Många valde av ekonomiska och sociala skäl blicka ut över Atlanten och man fick kontakter i Storbritannien och i den Amerikanska kontinenten. Rika naturtillgångar och järnmalmfyndigheter, återvändande basker samt billig arbetskraft från övriga Spanien förändrade snabbt det baskiska agrara samhället till industrisamhälle. Det fascinerande med Baskien att det är lokalt samtidigt som det är globalt. Här samsas ålderdomligt jordbruk och isolerade bergsbyar sida vid sida med baskiska städer som hör till Europas mest dynamiska -idag håller Bilbao på att ta över Barcelonas roll som den trendigaste staden i Spanien.
Naturen i Baskien
Det moderna Bilbao
Vid slutet av 1800 – talet blev Bilbao tillsammans med Barcelona de ledande industriella städerna i Spanien. Impulser från Storbritannien nådde Bilbao, som snabbt blev en expansiv stad med tunga industrier. Sedan länge var staden och dess omgivning en viktig hamn längs med floden Nervión. Tack vare exporten till Storbritannien av stål och järnmalmfyndigheter blev Bilbao en ekonomisk välmående stad. Arvet efter kontakten med de brittiska öarna finns än idag med passagerartrafik mellan Santurtzi och Portsmouth. Erkänd som en relativt ekonomisk välmående stad utan arkitektoniska pärlor upplevde Bilbao en moderniserings- och försköningsprocess under 90-talet som bidrog till att sätta staden på kartan som en av de mest dynamiska och expansiva större städerna i Europa. I olika arkitektmöten gavs uppdrag till tre av vår samtids lysande arkitekter: Santiago Calatrava bidrog med att rita terminalbyggnaden Sondika, flygplatsen utanför Bilbao. Underjorden har också fått arkitektonisk påhälsning när man gav Sir Norman Foster uppdraget att planera och rita en helt ny tunnelbana som mellan åren 1997 till 2007 byggdes ut i olika omgångar. 1997 blev slutligen det år då Bilbao befästes som expansiv spännande europeisk storstad att räkna med, då den i Kanada födde arkitekten Frank Owen Gehry, med uppdrag från Solomon R Guggenheim Stiftelsen i New York och Bilbao stad, byggde ett asymmetriskt byggnadsverk för att slutligen bli Bilbao Guggenheim Museum. Solomon R Guggenheim Stiftelsen i New York med filialer i Berlin, Bilbao, Las Vegas och Venedig stiftad 1937 har som mål att förmedla förståelsen av konst, arkitektur och andra visuella uttryck, speciellt inom samtidskonst. Man främjar också studier, bevaring och samling av konst.
San Sebastián – Donostia
I staden finns det två stora stränder: Playa de Ondarreta är den fashionablare av dem medan Playa de la Concha är den största. 1866 bestämde sig drottningregenten María Cristina att förlägga sitt sommarresidens där och låta San Sebastián bli sommarhuvudstad för det kungliga hovet, vilket gjorde staden till badorten på modet. Aristokratiska familjer flyttade dit för att speglas sig i kunglig glans. Man lät bygga kasinon och förnäma hus längs strandpromenaderna i belle époque - stil som var på modet på den tiden. Allt detta finns bevarat än idag och vid Urumea flodens västra strand finns det förnäma hotellet María Cristina från 1912, som fungerar även under slutet av september knutpunkt för San Sebastians internationella filmfestival.
Ekträdet i Gernika
Sedan länge baskernas spirituella och kulturella centrum där spanska kungar svor att respektera baskernas kultur och självstyre vid ett gammalt ekträd.
Gernika blev den första staden som utsattes för terrorbombningar med hjälp av Luftwaffe under det spanska inbördeskriget där förödelsen medvetet riktade mot civila. Detta har Pablo Picasso förmedlat i sitt mest berömda konstverk Guernica som en protest mot kriget.
Det finns idag utställt på Museo National Centro de Arte Reina Sofia i Madrid.
San Ignacio de Loyola Basilikan
1738 lät man inviga basilikan i barockstil av den italienske arkitekten Carlo Fontana för att hedra grundaren av jesuitorden Ignacio de Loyolas som föddes 1491. Jesuitorden skiljer sig från andra ordnar genom att den utöva löften om lydnad, kyskhet och fattigdom samt har löfte om lydnad under påven.
Stadshuset i Vitoria - Gasteiz
Stadshuset vid Plaza de España byggdes 1731 av Justo A. de Olaguibel i nyklassisk stil med arkader mot skydd mot sol och regn. Detta var en del av ett projekt där man förband den gamla staden med nyare stadsdelar.
Hondarribia
Nära gränsen till Frankrike finns staden Hondarribia där den gamla staden omges av en skyddsmur med sex bastioner. Den gamla staden har två portar: Santa María och San Nicolás som är rikt utsmyckade. Staden fick tidigt privilegier och var en strategisk knutpunkt vid floden Bidisoas utlopp som många gånger anfölls av Frankrike, därför har staden imponerande försvarsverk. I mitten och dess högsta punkt i staden där alla nästan gator är av kullersten finns paradtorget och Karl den Vs slott, tyskromersk kejsare som mest spenderade sin tid på hästryggen, är en blandning av palats och slott. Anmärkningsvärt för själva slottet är att den mestadels är fri från heraldiska och andra utsmyckningar jämfört med andra autonoma regioner i Spanien som konkurrerar om att ha de mest överdådiga slott och palats. Idag är Karl den V Palats en ståtlig Parador.
Bron i Portugalete
En 43 meter hög stålkonstruktion som byggdes 1890 med en stor hängande gondol med uppgiften att transportera fotgängare och fordon över floden Nervión. 1912 hoppade den kände akrobaten Señor Tebar från bron för en summa av 300 pesetas, självklart hade han förberett sig med att knyta rep runt midjan och en av stålbalkarna. En annan man fick också idén om att hoppa från bron men ville begå självmord istället och fick hoppa tre gånger innan han kunde ta sitt liv till slut. Ett liknade hängbro fanns i Marseilles hamninlopp men förstördes under andra världskriget. Bron i Portugalete finns uppsatt på Unescos världsarvlista.
Grottan i Santimamiñe
I grupper om 15 personer kan man gå ner till grottan som påminner om Altamiragrottan i Asturien. Här i grottsystemet finns det målningar där man har avbildat jakt och djur.
Mat och dryck
Med sitt geografiska läge i Norra Spanien har man tillgång till en variation av maträtter som är unikt. I Atlanten fångas fisk och skaldjur, som hör till de bästa i Europa. Specialiteter är musslor, kammusslor, hummer och bläckfisk. I bergen finns det gott om vilt och i de bördiga dalarna har man tillgång till frukter, grönsaker och rotfrukter. De många gourmetsällskap, som man måste bli inbjuden av en medlem för att närvara, och skickliga kändiskockarna i ledande gourmetrestauranger, har satt standarden för det nya baskiska köket.
Pinxos
Populärt tilltugg som äts kallt och finns runt om i många barer och är avlägsen kusin till södra Spaniens tapa men liknar mer kanapéer då det hålls samman av tandpetare. I sig fungerar tandpetarna på pinxos också som ett riktmärke när det är dags att betala notan. Det berömda tapas ursprung är höjt i dunkel men olika varianter om dess tillkomst har florerat men vanligast var att man ville hålla flugorna borta från vinet.
Fabada
Är en mustig gryta som till största delen innehåller favabönor och kryddig korv. Den är populärt i norra Spanien om än olika regionala tillagningsformer. Maträtten är nyttig och värmer skönt i den mest strängaste vinterkyla.
Vindistrikt
Baskien vid spanska nordkusten har ett förhållandevis kyligt klimat med spanska mått, mätt. Det finns flera vingårdar som är små och ser ut att vara utslängda lite här och där. Man använder mest en vit druva med namnet Ondarribi Zuri och står för 80 procent av planteringen och produktionen. Distrikten Txacolí de Guetaria har de bästa vinerna och de är torra med en härligt, frisk syra och är kända för sin fruktiga smak med inslag av gröna äpplen och härliga törstsläckare en varm dag på altanen, eller varför inte till skaldjur från Biscaya. Det är spännande att se en basker servera Txacoli. Det är nästan två armslängder mellan flaska och glas, vinet luftas och blir nästan pärlande på väg genom luften innan det till slut hamnar i glaset, utan en spilld droppe.
Upplagd av Juan da Cruz kl. 17:50 0 kommentarer
Etiketter: baskien, bilbao, bilbo, donostia, euskadi, san sebastian